Az idős, elavult projektorok problémája

Az oktatási intézmények nem tehetik meg, hogy 4-5 év után lecseréljék a teljes projektorállományukat. Az „amíg működik, addig használni kell” elv dicséretes, de pár hasznos tanácsot szeretnénk megosztani az érintettekkel.

Mielőtt bármit tennénk: mérjük fel a projektor állapotát!

(Az EDU+ Program keretében az állapotfelmérés teljesen díjmentes.)

A lámpák meghibásodásakor a legfontosabb megvizsgálni a projektort, hogy megéri-e egyáltalán új lámpát venni a régi projektorba. A projektoroknál a „régi” jelző a 10 évnél idősebb eszközökre vonatkozik. Bevizsgálást követően pontosan meg tudjuk mondani, hogy maga a lámpa többet ér-e a projektornál – azaz a projektor műszakilag nem lesz képes kifutni a lámpa élettartamát, hamarabb tönkremegy a projektor, mint az új lámpa.

Ebben az esetben mindig fokozottan felhívjuk az Ügyfél figyelmét, hogy gondolja át a lámpa beszerzését. Nem az a célunk ugyanis, hogy mindenáron eladjunk egy lámpát, mert ezzel csak nagyobb kárt okozunk.

Használja online hibabejelentő oldalunkat, vagy kérjen tanácsot elérhetőségeinken! Teljesen ingyen van, azonban rengeteg pénzt megspórolhat vele.

Miért ne próbáljuk mi magunk megjavítani a projektorokat?

A „van egy csavarhúzóm és nem félek használni” elv sok esetben segíthet, a projektoroknál azonban nem minden esetben. Vannak ugyanis speciális, csak a projektorokra jellemző fogások, amelyeket internetről megtanulni, ellesni nem lehet.

Gyakran megfordul nálunk a szervizben olyan projektor, amelyet már előtte valaki megpróbált megjavítani. Szerencsés esetben minden visszakerül a helyére, de sok esetben hiányzó csavarok, letört műanyag fülek, elszakadt szalagkábelek, megsértett optika jelzik a hozzá nem értést. Ez kellemetlen mindenkinek, és a projektor sem lesz gyorsabban, és legfőképpen olcsóbban kész. Egy rossz mozdulat akár plusz százezer forintba is kerülhet. Szerintünk nem éri meg kockáztatni, bízzuk szakemberre a projektor javítást!

Mikor nem javasoljuk még az idős projektorok javítását?
  • Alacsony felbontású (SVGA, 800×600) vagy kis fényerejű (1 000 ANSI környéke), 8-10 éves projektorba sem javasoljuk új lámpa vásárlását, mert a képalkotó elemek, lencsék, tükrök égése, mattulása miatt még új lámpával sem lehet elérni a gyárilag megadott fényerőt. Kidobott pénz lesz új lámpát venni, mert nem lehet majd normál fényviszonyok között látni a vetített képet.

  • Az LCD technológiájú projektoroknál az idő múlásával megéghetnek a polárszűrők, amelyek a vetített képen színes foltosodásként jelentkeznek. A régi lámpával csak halvány foltként látható, hiszen a lámpa 1000-1500 üzemóra után jó esetben az eredeti fényerő 40-50%- át képes leadni, de ha új lámpa kerül a projektorba, a nagyobb fényerő miatt a hiba is láthatóbban jelentkezik.

  • A DLP technológiájú projektorok képalkotó elemei közül leggyakrabban az ún. DMD chip hibásodhat meg, amelynek az ára nagyságrendileg egy új, belépő szintű projektor árának felel meg. A jellegzetes hiba könnyen felismerhető, pixelhibás, „pöttyös” lesz a vetített kép. Az idő múlásával a pöttyök száma csak növekszik, amíg élvezhetetlen nem lesz a vetített kép minősége. Ez a hiba csak a DMD chip cseréjével javítható.

  • A projektor korából adódóan bizonyos típusú hibák – pl. az elektrolit kondenzátorok kiszáradása – szintén gyakran előfordulhatnak, amelyek a tápegység meghibásodásához vezetnek, a tükrök, lencsék ragasztásai elengednek, a fényalagút szétesik stb. Ilyen korú projektorhoz új, gyári alkatrészt beszerezni esélytelen. Ha sikerül is, nagyon drága – gazdaságtalanná teszi a javítást, a bontott alkatrész működési ideje pedig bizonytalan.