Állagmegőrzés

A projektor működése közben a lámpa rendkívül magas hőt termel. A lámpák hűtéséről a ventilátorok gondoskodnak, melyeknek friss levegőre van szükségük. Hogyan jutnak friss levegőhöz a ventilátorok, ha így néz ki a szűrő? A válasz: sehogy!

Beindul a dominó-elv: koszos a szűrő  >  nincs elég friss levegő  >  nem tud megfelelően hűteni a ventilátor  >  még tovább nő a belső hőmérséklet  >  tönkremegy a lámpa.

5 egyszerű tanács a projektorok megóvásához:

Amikkel jelentősen meghosszabbítható a projektor élettartama, és akár több százezer forint javítási költség is megspórolható az évek során.


1. Tisztítsuk a szűrőt negyedévente!

Ha három havonta kiemeljük a szűrőt, és távol a projektortól sűrített levegővel megtisztítjuk, már sokat tettünk a projektor lámpájának élettartam-növelése érdekében. 5 perc az egész, de cserébe több tízezer forint megtakarítást jelenthet.


2. Hagyjuk lehűlni a projektort használat után!

Nagyon fontos, hogy a projektor kikapcsolásánál várjuk meg, amíg a hűtőventilátorok megállnak, csak azt követően húzzuk ki a tápkábelt.


3. Soha ne húzzuk ki a tápkábelt használat közben!


4. Kíméljük a projektort az alvó mód aktiválásával!

Ha rövid szünetet (15 perc) tartunk két óra között, ne kapcsoljuk ki és indítsuk újra a projektort, hanem keressük meg a távirányítón a BLANK vagy MUTE feliratot, és tegyük „alvó” módba. Ha nincs ilyen funkció, hagyjuk működni. Ezzel sokkal kisebb igénybevételnek tesszük ki a lámpát, mint a folyamatos ki- és bekapcsolással.


5. Végeztessünk szakszerű karbantartást évente!

Évente legalább egyszer végeztessünk ultrahangos, tisztító nagykarbantartást a projektoron, amivel az alábbi gyakori hibák hatékonyan megelőzhetőek:

  • homályos, életlen kép
  • megégett polárszűrők
  • megégett lencsék
  • „pöttyös” kép – DMD chip hiba
  • tönkrement lámpa
  • meghibásodott színkerék
  • fényalagút hiba

 

Amennyiben többet szeretne megtudni a témáról, kattintson ide!